Mynter.net

Er bitcoin helt anonymt å bruke?

Svært mange lurer på om det er anonymt å bruke bitcoin. Det korte svaret på dette er: Nei, bitcoin er ikke helt anonymt, men det er likevel en viss anonymitet ved å bruke bitcoin.

Anonymitet ved bitcoin

Det skal være mulig å spore transaksjoner med bitcoin tilbake til en bruker.

I dagens verdenssamfunn som er gjennomsyret av overvåkning og kunstig intelligens vil det i teorien være mulig å spore tilbake et bredt spekter av handlinger tilbake til enkeltindivider.

Bruk av kontanter er et eksempel på noe som antas å være et anonymt betalingsmiddel, men i dag er det i teorien ikke helt sant. For eksempel kan man ved ansiktsgjenkjenning eller andre biometriske data kunne bli sporet og identifisert også ved kontantbetaling. Teknologisk er dette ukomplisert, men personvern i mange land er likevel et hinder for at slike sporingsmekanismer blir brukt.

Bitcoin er - på en måte - anonymt å bruke

Når du bruker bitcoin til å kjøpe noe, kan du i teorien skjule deg bak en bitcoin-lommebok. Det er en viss trygghet i dette, og siden lommeboken i dette tilfellet bare er en lang rekke med tall, så er det en viss anonymitet.

Hele verden kan se hvilke lommebøker bitcoin overføres fra. Dette fordi alle transaksjoner i bitcoin-nettverket overføres ved blokkjede, også kjent som blockchain. Sender du en bitcoin til noen andre, vil dette altså være synlig for alle i hele nettverket. Din identitet vil ikke være direkte tilknyttet til denne transaksjonen, men alle kan se at hvilke lommebøker det overføres fra, og denne transaksjonen vil være mulig å spore tilbake til lommeboken din for all fremtid.

Bitcoin er likevel ikke anonymt

Hvis identiteten bak bitcoin-lommeboken blir kjent, altså tallet som representerer digitale lommebok, skulle bli kjent for andre, så vil ikke transaksjonen lenger være anonym.

Myndigheter i flere land har allerede klart å knekke "bitcoin-koden" slik at de kan spore opp hvem som står bak en bitcoin transaksjon innenfor landets grenser.

Dersom din offentlige lommebokadresse blir kjent, kan du bli sporet opp via en rekke nettsider som lar deg søke i blockchain-informasjon. Dette er enkelt og krever marginalt med teknisk innsikt, med metoder vi har beskrevet flere ganger på dette nettstedet.

Med en gang din offentlige bitcoinadresse blir kjent vil det derfor ikke være noen problem å spore opp alle transaksjoner du har utført. Derfor er det et godt råd å ofte overføre bitcoin til en ny lommebok. Det vil fortsatt ikke garantere anonymitet, men det kan gi deg en noe bedre beskyttelse dersom noen blir kjent med bare en av dine tidligere bitcoinadresser.

Når man i tillegg involverer bitcoin-børser, kan det bli noe vanskeligere å knytte transaksjoner til enkeltindivider. Det er helt åpent å spore opp hvilken bitcoinlommebok som har blitt brukt i forbindelse med en bitcoinbørs, men en gang bitcoins havner i en slik børs vil det være mye vanskeligere å spore opp hvor de tar veien videre, selv om også dette vil kunne spores dersom man har betydelige ressurser til rådighet, noe for eksempel mydigheter kan være i stand til.

Anonymitet ved bruk av bitcoin gjennom tredjeparter?

Et alternativ for den som desperat søker anonymitet ved bruk av bitcoin, er å benytte tredjepartsløsninger. Dette er tjenester som har ulik funksjonalitet, og mye av det som er tilgjengelig er useriøst eller direkte svindel. Det som anses trygt i dag av disse løsningene kan vise seg å være fullstendig ubrukelig i fremtiden, og vi vil derfor ikke henvise til noen spesielle løsninger på dette området.

Bitcoin er ikke anonymt

Konklusjonen er altså at det er altså en viss anonymitet ved bruk av bitcoin, men helt anonymt er det absolutt ikke.

Det finnes enkle metoder som gjør det enklere å beskytte personvernet ditt ved bruk av bitcoin, noe vi vil beskrive i en egen artikkel.

Tjene penger på bitcoin

Tjene penger på bitcoin

Mange har blitt millionærer på bitcoin, noen har til og med blitt milliardærer. Her får du en oversikt over hvordan man tjener penger på bitcoin.

Handle bitcoin online

Handle bitcoin på nettet

Det er mulig å tjene penger på å handle bitcoin i form av derivater. Her får du en introduksjon til hvordan man kan handle bitcoin på nett.

Blockchain

Blockchain, også kjent som blokkjede

Blockchain er en spennende teknologi som ikke nødvendigvis trenger å dreie seg om bitcoin eller finans i det hele tatt. Lær mer om blokkjeder her.

Bitcoin mining

Bitcoin mining: Grave etter bitcoins?

Bitcoin mining vil si å utvinne bitcoin fra det kryptologiske universet. Det har lite til felles med vanlig gullgraving eller gruvedrift, men noen fellestrekk er det kanskje. Lær om bitcoin mining her.