Mynter.net

Bitcoin-børser

Det finnes i hovedsak to forskjellige typer bitcoin-børser. Dette er det vi kanskje kan kalle for de direkte børsene, og de vanlige børsene.

Bitcoin-børser

Det finnes i hovedsak to børser ved handel av bitcoin:

De direkte børsene blir omtalt som peer-to-peer (peer = likemann), og er altså en børs der utveksling foregår direkte mellom to parter i et en-til-en forhold. Altså en direkte utveksling, gjerne mellom en etablert bitcoin-forhandler og en bitcoin-kjøper.

Den andre typen bitcoin-børs tilsvarer det vi forbinder med vanlige børser, der børsen i seg selv er en tilrettelegger for transaksjoner ved bruk av ordrebøker.

Hensikten med bitcoin var å bruke den mer i form av peer-to-peer, men bruken av ordinære bitcoin-børser som Coinbase og Kraken har blitt svært populært. Sistnevnte krever at man må identifisere seg i henhold til lokal lovgivning, mens via peer-to-peer er det mer fritt frem og man kjenner kanskje bare motpartens brukernavn på et forum, eller bitcoin-adressen til vedkommende, kanskje også IP-adressen, og i noen tilfeller kjenner man også personens identitet.

Ved bruk av peer-to-peer mangler man gjerne den visshet om motpartens identitet. Til gjengjeld er det gjerne etablert et ryktebasert system som gjør det tryggere å vurdere seriøsiteten til den man handler bitcoins med. Selv om man ikke nødvendigvis kjenner den andres identitet, vet man hvilket rykte personen har i forhold til tidligere transaksjoner i peer-to-peer nettverket.

Det å bruke mellommenn er stikk i strid med tanken med bitcoin. Desentralisering er kanskje det viktigste begrepet som man forbinder med alle fordelene som bitcoin har, og ved bruk av børser forsvinner dette. Desentralisering og frihet blir erstattet med sentralisering og byråkratiske prosesser. Blir børsen hacket eller ranet, sitter du igjen med svarteper. Dersom det samme skjer med en bank, vil du være beskyttet av myndighetene, i alle fall inntil en viss sum i henhold til bankgarantien.

Ved bruk av bitcoin-børser må du stole helt på at de er skikket til å ta vare på dine midler, og at de vil være operative og funksjonelle så lenge du benytter deres tjenester.

Bitcoin-børser har helt klart sin plass og er etterspurt blant brukere over hele verden, men det tryggeste er likevel å oppbevare bitcoins direkte under din kontroll, altså i en bitcoin-lommebok på din datamaskin eller på mobilen (du finner detaljerte beskrivelser av hvordan dette gjøres andre steder på dette nettstedet).

Bitcoin skal gi brukeren full kontroll, det er hensikten, og det å benytte en bitcoin-børs som oppbevaring av bitcoins er derfor stikk i strid med den opprinnelige tanken bak den digitale valutaen.

Tjene penger på bitcoin

Tjene penger på bitcoin

Mange har blitt millionærer på bitcoin, noen har til og med blitt milliardærer. Her får du en oversikt over hvordan man tjener penger på bitcoin.

Handle bitcoin online

Handle bitcoin på nettet

Det er mulig å tjene penger på å handle bitcoin i form av derivater. Her får du en introduksjon til hvordan man kan handle bitcoin på nett.

Blockchain

Blockchain, også kjent som blokkjede

Blockchain er en spennende teknologi som ikke nødvendigvis trenger å dreie seg om bitcoin eller finans i det hele tatt. Lær mer om blokkjeder her.

Bitcoin mining

Bitcoin mining: Grave etter bitcoins?

Bitcoin mining vil si å utvinne bitcoin fra det kryptologiske universet. Det har lite til felles med vanlig gullgraving eller gruvedrift, men noen fellestrekk er det kanskje. Lær om bitcoin mining her.