Mynter.net

Bitcoin opprinnelse

Bitcoin var utviklet av Satoshi Nakamoto. Han (som ingen egentlig vet hvem er) ønsket å påvirke eksisterende betalingssystemer, og resultatet var opphavet til en digital valuta som skulle endre verden for alltid.

Bitcoin opprinnelse

Konseptet bak bitcoin er svært enkelt, selv om teknologien i seg selv er ganske så avansert.

I kjølvannet av finanskrisen i 2008 var det mange som var skeptiske til det finansielle systemet. Mistillit til myndigheter og økonomiske systemer var større enn på lenge, og mange så paralleller til den store depresjonen på 1930-årene.

Myndighetene valgte å bringe bankene ut av deres vanskelige situasjon. De ville for all del ikke se store banker kollapse. Kanskje var det frykten for konsekvensene som rådet, de ønsket ikke å se store banker falle da det kunne reflektere myndighetenes egen udugelighet.

Den enes død, den andres brød

Løsningen var å bruke skattebetalernes penger til å redde de grådige bankene fra konkurs. For den vanlige borger ble dette sett på som en urettferdig håndtering, kanskje spesielt for det store antallet småsparere og private lånetagere som mistet hjemmene sine og pengene sine, mange ble også dypere tynget i gjeld.

Finanskrise og livskrise. 2008 var året som kanskje la til rette for at det skulle komme et økonomisk skifte. Bitcoin skulle det neste tiåret vokse seg stor, større, og nå med en fremtid som åpner for at det kan bli den største valuta noensinne - selv om det er et godt stykke igjen til å nå dette nivået.

Bitcoin: En valuta, eller en ideologi?

Bitcoin fremstod som en løsning på alle problemer som eksisterte i det gjeldende øknomiske systemet.

Desentralisering. Et finansielt system som ikke er knyttet til en global elite, krigshissere, politikere, verdensledere, beslutningstakere.

Bitcoin. Batman. Folkehelten.

Nakamoto bestemte seg altså for at det var tid for noen forandringer. Lite visste han vel den gang hvilken påvirkning dette skulle ha på verdensøkonomien og samfunnet for øvrig.

Bitcoin fremstår for de fleste som en alternativ måte å betale på, en annerledes valuta. Men det er nesten som om det hele styres ut fra en ideologi. Det handler ikke bare om et ønske om å erstatte et dysfunksjonelt økonomisk system, men også om den underliggende teknologien og om å skape fremtiden uten restriksjoner fra den globale eliten.

I selve kjernen til bitcoin ligger ideen om desentralisering. Det betyr at vi alle har innflytelse på systemet. Ingen mellommenn, banker, politikere eller andre skal få påvirke denne digitale valutaen.

Bitcoin og blokkjede

Blokkjede, eller blockchain som det kalles på engelsk, er teknologien som driver bitcoin.

Sentralt i bitcoin-teknologien er det som kalles for open ledger, og innebærer at alle i hele verden har tilgang enhver transaksjon som har blitt utført i nettverket.

De fleste tenker nok ikke så mye på den avanserte teknologien som ligger til grunn for bitcoin, og det er heller ikke nødvendig for at teknologiens videre utbredelse. Man trenger ikke forstå teknologien bak kredittkortbetaling via en bankterminal i butikk, og på samme måte trenger man ikke forstå blokkjede for å benytte bitcoin som betalingsmiddel.

Prisen på bitcoin

De fleste er mer opptatt av hva prisen på bitcoin er, og med pris tenker man da på hva bitcoin er verdt i forhold til en annen valuta, for eksempel dollar, euro, pund eller norske kroner.

Hva er det som bestemmer prisen på bitcoin? Det er det markedet som bestemmer, basert på tilbud og etterspørsel.

Det finnes bare 21 millioner bitcoins totalt. Dette fordi den matematiske modellen som bitcoin er basert på kun tillater denne mengden, og det er antatt at det vil ta omtrent hundre år å utvinne alle bitcoin. Etter dette vil det ikke være mulig å utvinne flere bitcoin.

Tjene penger på bitcoin

Tjene penger på bitcoin

Mange har blitt millionærer på bitcoin, noen har til og med blitt milliardærer. Her får du en oversikt over hvordan man tjener penger på bitcoin.

Handle bitcoin online

Handle bitcoin på nettet

Det er mulig å tjene penger på å handle bitcoin i form av derivater. Her får du en introduksjon til hvordan man kan handle bitcoin på nett.

Blockchain

Blockchain, også kjent som blokkjede

Blockchain er en spennende teknologi som ikke nødvendigvis trenger å dreie seg om bitcoin eller finans i det hele tatt. Lær mer om blokkjeder her.

Bitcoin mining

Bitcoin mining: Grave etter bitcoins?

Bitcoin mining vil si å utvinne bitcoin fra det kryptologiske universet. Det har lite til felles med vanlig gullgraving eller gruvedrift, men noen fellestrekk er det kanskje. Lær om bitcoin mining her.