Bitcoin opprinnelse

Bitcoin var utviklet av Satoshi Nakamoto. Han (som ingen egentlig vet hvem er) ønsket å påvirke eksisterende betalingssystemer, og resultatet var opphavet til en digital valuta som skulle endre verden for alltid.

Bitcoin opprinnelse
19. april 2024 av Mynter.net / Bitcoin

Gratis bitcoin- og kryptovaluta trading - Prøv demo her!

Konseptet bak bitcoin er svært enkelt, selv om teknologien i seg selv er ganske så avansert.

I kjølvannet av finanskrisen i 2008 var det mange som var skeptiske til det finansielle systemet. Mistillit til myndigheter og økonomiske systemer var større enn på lenge, og mange så paralleller til den store depresjonen på 1930-årene.

Myndighetene valgte å bringe bankene ut av deres vanskelige situasjon. De ville for all del ikke se store banker kollapse. Kanskje var det frykten for konsekvensene som rådet, de ønsket ikke å se store banker falle da det kunne reflektere myndighetenes egen udugelighet.

Den enes død, den andres brød

Løsningen var å bruke skattebetalernes penger til å redde de grådige bankene fra konkurs. For den vanlige borger ble dette sett på som en urettferdig håndtering, kanskje spesielt for det store antallet småsparere og private lånetagere som mistet hjemmene sine og pengene sine, mange ble også dypere tynget i gjeld.

Finanskrise og livskrise. 2008 var året som kanskje la til rette for at det skulle komme et økonomisk skifte. Bitcoin skulle det neste tiåret vokse seg stor, større, og nå med en fremtid som åpner for at det kan bli den største valuta noensinne - selv om det er et godt stykke igjen til å nå dette nivået.

Bitcoin: En valuta, eller en ideologi?

Bitcoin fremstod som en løsning på alle problemer som eksisterte i det gjeldende øknomiske systemet.

Desentralisering. Et finansielt system som ikke er knyttet til en global elite, krigshissere, politikere, verdensledere, beslutningstakere.

Bitcoin. Batman. Folkehelten.

Nakamoto bestemte seg altså for at det var tid for noen forandringer. Lite visste han vel den gang hvilken påvirkning dette skulle ha på verdensøkonomien og samfunnet for øvrig.

Bitcoin fremstår for de fleste som en alternativ måte å betale på, en annerledes valuta. Men det er nesten som om det hele styres ut fra en ideologi. Det handler ikke bare om et ønske om å erstatte et dysfunksjonelt økonomisk system, men også om den underliggende teknologien og om å skape fremtiden uten restriksjoner fra den globale eliten.

I selve kjernen til bitcoin ligger ideen om desentralisering. Det betyr at vi alle har innflytelse på systemet. Ingen mellommenn, banker, politikere eller andre skal få påvirke denne digitale valutaen.

Bitcoin og blokkjede

Blokkjede, eller blockchain som det kalles på engelsk, er teknologien som driver bitcoin.

Sentralt i bitcoin-teknologien er det som kalles for open ledger, og innebærer at alle i hele verden har tilgang enhver transaksjon som har blitt utført i nettverket.

De fleste tenker nok ikke så mye på den avanserte teknologien som ligger til grunn for bitcoin, og det er heller ikke nødvendig for at teknologiens videre utbredelse. Man trenger ikke forstå teknologien bak kredittkortbetaling via en bankterminal i butikk, og på samme måte trenger man ikke forstå blokkjede for å benytte bitcoin som betalingsmiddel.

Prisen på bitcoin

De fleste er mer opptatt av hva prisen på bitcoin er, og med pris tenker man da på hva bitcoin er verdt i forhold til en annen valuta, for eksempel dollar, euro, pund eller norske kroner.

Hva er det som bestemmer prisen på bitcoin? Det er det markedet som bestemmer, basert på tilbud og etterspørsel.

Det finnes bare 21 millioner bitcoins totalt. Dette fordi den matematiske modellen som bitcoin er basert på kun tillater denne mengden, og det er antatt at det vil ta omtrent hundre år å utvinne alle bitcoin. Etter dette vil det ikke være mulig å utvinne flere bitcoin.

Handle bitcoin og andre kryptovaluta på nett Handle krypto her

Handle bitcoin online

Handle bitcoin og annen kryptovaluta: De beste sidene til kryptokjøp og -salg

Det finnes et hav av tilbydere innen kjøp og salg av bitcoin og annen kryptovaluta. Kryptovaluta kan handles på uregulerte kryptobørser, men det er risikosport. Heldigvis er det noen nettmeglere som følger utviklingen, og nå kan du handle kryptovaluta via regulerte og trygge markedsplasser.

Kryptovaluta foredrag

Foredrag om bitcoin og kryptovaluta

Her har vi samlet noen foredrag fra universiteter om bitcoin og kryptovaluta. Disse er gratis og koster deg kun den tiden det tar å se disse.

Hvordan kjøpe Bitcoin

Hvordan kjøpe Bitcoin

Kryptovaluta har blitt populært, og mange ønsker et raskt svar på hvordan man kjøper bitcoin. Målet med denne artikkelen er å hjelpe deg å kjøpe din første bitcoin.

Skaffe bitcoins: Hvordan får du tak i bitcoin?

Skaffe bitcoins: Hvordan får du tak i bitcoin?

Bitcoin er noe alle vil ha, men likevel er det mange som klør seg i hodet over hvordan man kan få tak i bitcoins. Dette innlegget vil forhåpentligvis kurere kløe i hodebunnen samtidig som du vil få hjelp til å tilegne deg dine første bitcoin.

Få en bitcoin-lommebok

Få en bitcoin-lommebok

Det er ikke vanskelig å lage en bitcoin-lommebok. Det finnes allerede mange måter å gjøre dette på, og her skal vi gi deg noen ideer til hvordan du kan begynne.