Mynter.net

Hvordan sikre bitcoin-lommeboken

Akkurat som om du vil holde din ordinære lommebok trygg, vil du også sikre din digitale bitcoin-lommebok. Bitcoin kan sikres svært godt i en lommebok med de riktige tiltakene. Les mer om det her.

Sikre bitcoin-lommeboken

Det første du bør tenke på er om du kan stole på noen som tilbyr å passe på pengene dine. Ville du oppbevart din vanlige lommebok hos et fremmed firma, mot at de garanterte at de ville holde den trygg? Hva om deres garanti skulle vise seg å ikke være verdt noe?

På samme måte som du ønsker å holde din vanlige lommebok i dine egne trygge hender, er det også det å oppbevare bitcoin-lommeboken selv som føles tryggest.

Pass opp for lommetyver organisert som selskaper

Vær på vakt mot nettbaserte tjenester som tilbyr seg å oppbevare dine bitcoins. Selv store bitcoin-børser har tidligere blitt lammet av innbrudd og hackere, og bitcoin-eiere har tapt milliardbeløp.

Velg dine bitcoin-selskaper med omhu når du skal finne noen som skal oppbevare dine bitcoins. Eller enda bedre: Oppbevar dine bitcoins selv i din egen digitale lommebok.

Bitcoin-lommebøker er som lommebøker med kontanter, og de fleste vil ikke stole på at noen andre passer på disse. Selv ikke et annet firma, uansett hvilke garantier de måtte gi deg. Det beste er å passe på den selv.

Unntak: Når er det bedre å la tredjeparter passe på pengene dine?

Det er som regel best å passe på lommeboken sin selv, men unntak finnes.

Et eksempler på unntak er kanskje dersom man bor på et sted der det er utrygt å oppbevare egne verdisaker, eller at man er redd for å bli ranet. Da kan en tredjepart være et sikrere alternativ.

Et annet unntak er dersom du ikke kan stole på deg selv, og det finnes mange som med god grunn ikke bør stole for mye på seg selv. For eksempel dersom man lider av spillegalskap, kan det være et alternativ å låse sine midler for eksempel ved å bruke et firma som tilrettelegger for dette.

Verre å miste en tykk lommebok enn en slank lommebok

Ville du helst mistet en lommebok med 100 kroner i, eller en lommebok med 100.000 kroner i?

Svaret gir seg selv. Av samme grunn er det at man skal bare ha små summer i en bitcoin lommebok. Bruk ikke en bitcoin-lommebok til oppbevaring av store pengesummer. Hvis du gjør det, utsetter du deg selv for potensielt store økonomiske tap.

Uansett hvor godt du beskytter din digitale bitcoin-lommebok, så er det ingen umulighet at du faktisk mister den. Vi lever i en verden full av overraskelser, og det er alltid umulig å små alt som kan gå galt i fremtiden. Selv om du har gjort alt riktig og er en smarting som vet hvordan du skal beskytte lommeboken din godt, kan uhellet også ramme deg.

Backup av bitcoin-lommeboken

I den fysiske verden hjelper det ikke å ta en backup av lommeboken dersom du har kontanter i den. Mister du den, så mister du pengene. Forsikring er det kanskje noen som har, men som regel er pengene tapt dersom den blir mistet.

En bitcoin-lommebok derimot, den kan du ta en kopi av. Mistes den, altså for eksempel at du mister mobilen der du har lagret den digitale lommeboken, så kan du ha en backup et annet sted.

Husk at mange bitcoin-lommebøker kan inneholde mange private nøkler internt, og det er defor ikke tilstrekkelig dersom man da bare skulle ha en backup av hovednøkkelen som sikrer bitcoin-adressen. Alle nødvendige nøkler tilknyttet lommeboken må sikkerhetskopieres.

Krypter alle sikkerhetskopier som finnes online. Dette bør være åpenbart, da det å oppbevare slike kopier på nettet uten en form for kryptering vil være som en åpen lommebok som andre kan forsyne seg av.

Spre dine sikkerhetskopier på flere fysiske og digitale lokasjoner. Dersom alle dine kopier er lagret på ett sted, vil det ikke hjelpe deg stort dersom dette stedet skulle bli utilgjengelig. For eksempel hjelper det lite at du har 50 sikkerhetskopier på en USB-pinne, dersom du skulle miste denne.

I tillegg til å sikre at du har tilstrekkelig antall backups på mange forskjellige steder, må du også gjøre det til en vane å ta sikkerhetskopier med jevne mellomrom, og alltid dersom du endrer din krypteringsnøkkel.

Velg et sterkt passord og bruk sterk kryptering

Kryptering er noe man alltid bør gjøre, enten det gjelder din smartmobil eller din digitale lommebok. Dette beskytter deg mot alle som ønsker å stjele informasjon eller verdier fra deg.

Valg av passord er viktig, og det bør være et passord som er mulig å huske for deg, selv etter mange år etter at du laget det. Ideelt sett bør man bytte passord ofte, og det vil dermed ikke være nødvendig å huske et passord så langt tilbake i tid, men om mulig bør man velge passord som man kan huske.

Selv om det skal være noe du kan huske, så skal det også være et sterkt passord. Det må inneholde, som et minimum:

  • STORE og små bokstaver
  • Tall, 0, 1,2, 3,...9
  • Tegn som punktum, komma, spørretegn eller andre tegn

Hvor langt skal et sterkt passord være? Noen sier 16 tegn, andre sier 30 tegn eller mer. Så langt som praktisk mulig, er nok et godt svar.

Offline lommebøker er tryggest for sparepengene dine

De bitcoins du bruker i det daglige til å handle med, kan du gjerne ha i en online lommebok. Men dersom du ønsker å plassere sparepengene dine i bitcoin (ikke gjør det før du forstår risikoen), så bør du altså gjøre det i form av en offline bitcoin-lommebok.

Slike offline lommebøker kalles gjerne for "cold storage". Kanskje kan vi oversette dette med fryselager på norsk? Et sted der man fryser ned sine digitale bitcoins.

Oppbevaring av krypteringsnøkkelen på en såkalt hardware lommebok kan gi den beste sikkerheten om dette gjøres riktig. Dette kan være en USB-pinne som kun har som mål å være en lommebok for oppbevaring av bitcoins. Det er selvføgelig nødvendig med sikkerhetskopier av denne, slik at man ikke taper midlene selv om USB-pinnen skal bli borte eller av en eller annen grunn slutte å virke.

En annen mulighet i forhold til "cold storage" er å oppbevare krypteringsnøkkelen på en datamaskin som ikke er tilknyttet noe nettverk. Denne fremgangsmåten kan for eksempel gjøres ved å lage en ny transaksjon på en datamaskin som er tilknyttet nettet, og deretter lagres denne på en USB, som man tar med til den frakoblede maskinen og signerer transaksjonen på denne. På den måten kan man ikke bruke den maskinen som er tilkoblet nettet til å signere fremtidige transaksjoner.

Andre spesielle ting å tenke på i forhold til bitcoin-lommebøker

Det er mye som kan være lurt å tenke på for den som eier bitcoins, og her er noen andre ting det kan være greit å huske på vedrørende bitcoin-lommebøker:

Hva om du dør, og ingen andre har ditt bitcoin-passord? Som mange andre ønsker du kanskje å leve evig, men dersom du skulle være så uheldig å dø, og du har etterlatte du som du ønsker skal finne dine bitcoins, så bør du ha en plan på dette. Hvem skal få tilgang til dine bitcoins dersom du ikke lever lenger?

Du må gjøre det mulig for andre å få tilgang til dine passord. Dette strider mot det etablerte rådet om å aldri meddele sine passord med andre, men finnes det en måte å gjøre dette på slik at de kan finne passordet ditt dersom du ikke lever lenger?

Autentisering. En annen ting å tenke på, er to-faktor-autentisering og multi-faktor-autentisering. Heldigvis er det innebygd multifaktor-signatur direkte i bitcoin. Det betyr at man med disse funksjonene kan kreve flere uavhengige godkjenninger før man får gjennomført en transaksjon.

Hold deg oppdatert. Et generelt råd, men viktig. Enten det gjelder bitcoin-prisen, bitcoin-regulering som gjelder der du bor, bitcoin-software og annen programvare. Hold deg selv oppdatert, og hold programvaren din oppdatert. Det gir deg som eier bitcoins en ekstra trygghet.

Tjene penger på bitcoin

Tjene penger på bitcoin

Mange har blitt millionærer på bitcoin, noen har til og med blitt milliardærer. Her får du en oversikt over hvordan man tjener penger på bitcoin.

Handle bitcoin online

Handle bitcoin på nettet

Det er mulig å tjene penger på å handle bitcoin i form av derivater. Her får du en introduksjon til hvordan man kan handle bitcoin på nett.

Blockchain

Blockchain, også kjent som blokkjede

Blockchain er en spennende teknologi som ikke nødvendigvis trenger å dreie seg om bitcoin eller finans i det hele tatt. Lær mer om blokkjeder her.

Bitcoin mining

Bitcoin mining: Grave etter bitcoins?

Bitcoin mining vil si å utvinne bitcoin fra det kryptologiske universet. Det har lite til felles med vanlig gullgraving eller gruvedrift, men noen fellestrekk er det kanskje. Lær om bitcoin mining her.